Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ε9 για αποπεράτωση διαμερισμάτων

Ιδιώτης έχει στην κατοχή του ακίνητο με α' κατοικία στον 1ο όροφο και 6 διαμερίσματα στον 2ο όροφο από τα οποία τα 4 είναι ημιτελή με έτος κατασκευής το 2000. Το 2012 κάνει ανέγερση στα 4 ημιτελή διαμερίσματα και παραχωρεί κατοικία 124 τμ στην κόρη του που παντρεύτηκε το Σεπτέμβριο. Ερωτάται:
1)Ποιές είναι οι ενέργειες του ως προς το Ε9;
2)Ποιές είναι οι ενέργειες τις κόρης;
3)Το πόθεν έσχες για την α' κατοικία ισχύει ως το τέλος του 2013 η έχει αλλάξει κάτι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι φορολογούμενοι του ερωτήματος υποχρεούνται να περιλάβουν τις αλλαγές της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9 του 2013 (1/1/2013) στο οποίο απεικονίζονται οι μεταβολές που συντελέστηκαν εντός του 2012.
Ο μεν πατέρας θα πρέπει για τα τρία από τα διαμερίσματα τα οποία αποπερατώθηκαν, αλλά εξακολουθούν να είναι στην κατοχή του, να προχωρήσει στην απάλειψη από τη στήλη ειδικών συνθηκών (στήλη 10 στο χειρόγραφο έντυπο) του κωδικού 99 (ημιτελές κτίσμα) που φυσιολογικά απεικονίζεται. Όσον αφορά το μεταβιβαζόμενο ακίνητο δεδομένου ότι την 1/1/2013 που θεωρείται ως η ημερομηνία απεικόνισης της περιουσιακής κατάστασης του Ε9 του 2013 δεν το είχε πλέον στην κατοχή του, θα πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του.
Αντίστοιχα η κόρη θα πρέπει να δηλώσει στο δικό της Ε9 το εν λόγω διαμέρισμα με κωδικό μεταβολής 1.
Όσον αφορά την αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας η οποία προβλέπεται από την παρ.7 του άρθρου 28 του Ν.3986/2011, αφού σημειώσουμε ότι η αναστολή αυτή δεν αφορά μόνο την Α κατοικία αλλά όλα τα ακίνητα, δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα καμία μεταβολή και εξακολουθεί να ισχύει.
Πηγή:  http://epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.