Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Υπόθεση της χρηματοοικονομικής αστάθειας

«Η σταθερότητα είναι ασταθής» ΧΑΙΜΑΝ ΜΙΝΣΚΙ

Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση ήταν ό,τι καλύτερο για τη μεταθανάτια  αναγνώριση του Χάιμαν Μίνσκι, ενός οικονομολόγου που όσο ζούσε παρέμενε στο περιθώριο.

Ο Μίνσκι υποστήριζε ότι οι χρηματοοικονομικές κρίσεις αποτελούν ενδημικό φαινόμενο του καπιταλισμού. Εκδηλώνονται επειδή σε περιόδους παρατεταμένης ευημερίας οι δανειολήπτες γίνονται λιγότερο προσεκτικοί όταν δανείζονται και οι δανειστές πιο απερίσκεπτοι όταν δανείζουν. Έτσι, προκύπτουν κερδοσκοπικές φούσκες στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Αρχικά, οι περισσότεροι δανειολήπτες είναι «αντισταθμιστές», δηλαδή μπορούν να εξοφλούν το αρχικό κεφάλαιο και τους τόκους του δανείου τους με τα κέρδη που βγάζουν σταδιακά όμως όλο και περισσότεροι δανειολήπτες γίνονται «κερδοσκόποι» ή δανειολήπτες "Ροnzi", δηλαδή μπορούν με τα κέρδη τους να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους ή ούτε καν αυτούς, και τελικά υποχρεώνονται να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να εξοφλήσουν το χρέος.
Το πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα. Όταν εμφανίζονται οι «κερδοσκόποι» δανειολήπτες ή οι δανειολήπτες "Ροnzi", το χρέος στο σύστημα διογκώνεται συνεχώς ώσπου γίνεται τελικά αντιληπτό ότι είναι αδύνατον να αποπληρωθεί και ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει το τίμημα αυτής της συστημικής αφερεγγυότητας. Τότε οι δανειολήπτες αθετούν τις υποχρεώσεις τους, οι δανειστές σφίγγουν τα λουριά των πιστώσεων και η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.
Η θεωρία του Μίνσκι φαίνεται να ταιριάζει πολύ καλά στην χρηματοοικονομική κρίση των τελών της δεκαετίας του 2000.

Οι καταναλωτές έβλεπαν τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, και άρχισαν να παίρνουν όλο και περισσότερα δάνεια, που μπορούσαν να εξοφληθούν μόνο μέσω της ανόδου της αξίας των σπιτιών. Οι δανειστές άρχισαν να χορηγούν όλο και περισσότερα δάνεια υψηλού κινδύνου -όχι μόνο στεγαστικά δάνεια, αλλά και δάνεια σε άλλες επιχειρήσεις. Οταν ο κόσμος άρχισε να αθετεί τις υποχρεώσεις του, τα δάνεια μετατράπηκαν από μηχανή κερδοφορίας σε θανατική καταδίκη για όσους τα είχαν χορηγήσει

ΠΗΓΗ: 50 Oικονομικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα,εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.