Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας

Του Γιώργου Σαββίδη, συμβούλου επιχειρήσεων

Οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές, που έχει εξαπολύσει το Υπουργείο Οικονομικών κατά των φορολογουμένων, στην διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, χωρίς να ληφθεί υπ όψιν το γεγονός της απώλειας της φοροδοτικής τους ικανότητας, είτε λόγω απώλειας της εργασίας τους , είτε λόγω σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους, δεν διαφέρει σε τίποτα από τους βομβαρδισμούς αμάχων κατά την διάρκεια πολέμου.
Στην προσπάθειά τους να αμυνθούν απέναντι στην φορολογική λαίλαπα οι φορολογούμενοι αναζητούν λύσεις μείωσης των φορολογικών τους βαρών.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, από αυτό εδώ το ιστολόγιο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες, όσο μπορούμε, δημοσιεύοντας θέματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν εκτός από την ορθή εφαρμογή των νόμων  και στην αποφυγή φόρων.
Προς γνώση των φορολογουμένων δημοσιεύουμε της οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ως προς την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας που επιβάλλουν οι δήμοι επί των ακινήτων.

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων του ν. 3345/2005 επί οικονομικών θεμάτων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.


Σας πληροφορούμε ότι στο ΦΕΚ 138 Α' δημοσιεύτηκε ο νόμος 3345/2005 «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων», με διατάξεις του οποίου ρυθμίζεται σειρά οικονομικών θεμάτων που αφορούν τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Επί των διαλαμβανομένων σ' αυτόν ρυθμίσεων και κατά το μέρος που αφορούν αυτές θέματα της Διεύθυνσής μας (αρθ. 1-12), σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ.1 του ν.3345/2005 αντικαθίστανται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 25/75 (ΦΕΚ 74 Α'), όπως συμπληρώθηκαν με την παρ. 14 του άρθρου 9 του ν. 2503/1997, όπου προβλεπόταν ότι «με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου δύναται να ορίζεται μειωμενος συντελεστής τελών καθαριότητας για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη χρησιμοποιούμενα άκίνητα (στεγασμένοι ή μη χώροι) και για όσο χρόνο αποδεδειγμένα παραμένουν κλειστά και δεν χρησιμοποιούνται».
Με τις παρούσες διατάξεις γίνεται υποχρεωτική η πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας των ακινήτων, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα, από βεβαίωση της Δ.Ε.Η., για όσο χρόνο αυτά παραμένουν κλειστά.Συγκεκριμένα πρόκειται για την κατηγορία ακινήτων, στεγασμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτούνται και δε χρησιμοποιούνται, δηλαδή δεν εκμισθώνονται, δεν ιδιοκατοικούνται ούτε γίνεται χρήση τους με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρησιμοποίηση του ακίνητου, επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων, ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου, μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής.
Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποβάλλουν στο Δήμο ή στην Κοινότητα, στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει το ακίνητο τους, υπεύθυνη δήλωση όπου βεβαιώνουν ότι αυτό δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο καθώς και βεβαίωση της Δ.Ε.Η. ότι δεν
ηλεκτροδοτείται.
Ποσά που έχουν καταβληθεί για τα συγκεκριμένα ακίνητα πριν την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται. Οι ανωτέρω διατάξεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ και συνεπώς οφειλές από τέλη καθαριότητας που έχουν βεβαιωθεί ταμειακά από τους Ο.Τ.Α μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και αφορούν μη ηλεκτροδοτούμενα και χρησιμοποιούμενα ακίνητα πρέπει να καταβληθούν από τους υπόχρεους.

Όσον αφορά την επιβολή τέλους φωτισμού για ία συγκεκριμένα ακίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 25/75 (ΦΕΚ 74/Α/21-4-75) και την αριθμ, 3206/1992 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε όσους Ο.Τ.Α δεν εισπράττεται τέλος καθαριότητας η το επ' αυτού υπολογιζόμενο τέλος φωτισμού δεν επαρκεί για την κάλυψη της αντίστοιχης ετήσιας δαπάνης, για την αντιμετώπιση των δαπανών ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων χώρων, επιβάλλεται τέλος φωτισμού που υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των στεγασμένων χώρων με συντελεστή που ορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Στην περίπτωση αυτή επισημαίνεται ότι οι σχετικές αποφάσεις των συμβουλίων, περί καθορισμού του ύψους του συντελεστή για τον.υπολογισμό του τέλους φωτισμού θα πρέπει να αιτιολογούνται ειδικώς, με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων αναφορικά με τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της ανταποδοτικότητας, σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στην αριθμ.2077/14-1-2005 εγκύκλιο μας, περί «επιβολής ανταποδοτικών τελών από τους Ο. Τ.Α.
7 σχόλια:

 1. λυπαμαι αλλα η ενημερωση ειναι ελλιπης.
  η συνεχεια εχει ως εξης:
  επισημαινεται οτι η υπευθυνη δηλωση περι μη χρησης του ακινητου δεν μπορει κατ' αρχην να αξιολογηθει απο τον δημο οταν αναφερεται σε χρονο προγενεστερο της υποβολης της σε αυτον. συνεπως η προβλεπομενη απαλλαγη απο το τελος καθαριοτητας ισχτει απο την ημερομηνια καταθεσης των ανωτερω δικαιολογητικων υστερα απο την οποια καθισταται ελεγξιμη απο τον οτα η μη χρηση του ακινητου.
  τι θελει να πει εδω ο αληταρας που συνεταξε τον νομο και παιρνει 7-8000 χιλιαρικακια τον μηνα;
  οτι ζωα αν δεν εχετε δηλωσει αμεσως οτι το ακινητο ειναι κενο και δεν χρησιμοποιηται αν δηλαδη το δηλωσετε μετα απο 2 ετη θα πληρωσετε τελη γιατι ο δημος δεν σας πιστευει και δεν μπορει να ξερει αν λετε αληθεια οτι ηταν μη χρησιμοποιουμενο το ακινητο!!!
  δηλαδη παροτι κανεις υπευθυνη δηλωση του νομου 1599 δεν σε πιστευουμε!!! και ουτε δεχομαστε την βεβαιωση της δεη περι μη ρευματοδοτησης τα προηγουμενα χρονια με αποτελεσμα να ζητουν για ενα ακινητο 60 τμ. 1200 ευρω τελη καθαριοτητας για τα τελευταια 5 ετη που ηταν μη ρευματοδοτουμενο και μη χρησιμοποιουμενο!!!

  αλητες κυβερνητες με αλητες νομοθετες εχθροι του πολιτη.
  συμπερασμα: οποιος μπορει και οσο μπορει να φοροδιαφευγει και να κλεβει το μπουρδελοκρατος που ζουμε οπως μπορει και με καθε τροπο μιας και προκειται για αθλιο παραλογο λαμογιαρικο μοναδικο στην ευρωπη μπουρδελοκρατος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ενημέρωση είναι μια χαρά. Απλά κάποιος υπάλληλος κάποιου δήμου, χωρίς να έχει το δικαίωμα ερνηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμια επίπτωση για την αυθερεσία του υπαλλήλου. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό που λέει ο υπάλληλος. Εκτός και αν υπάρχει κάποια εγκύκλιος που μου διαφεύγει. Όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και το να έχει διαφύγει κάτι στον Συμβουλάτορα. Ε δεν είμαστε και Θεοί. Αλλά τα πράγνατα έχουν μάλλον ΄όπως τα λέμε εδώ. Θα παρακαλούσα εάν υπάρχει εγκύκιος να την θέσετε υπ όψιν του Συμβουλάτορα για να μάθουμε εγώ και οι συνεργάτες μου.

   Διαγραφή

  2. και όμως ισχύει το ως άνω σχόλιο (από 29.10.2014) και οι Δήμοι στηρίζονται στο παρακάτω έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.

   Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών Α.Π.: οικ. 50329/19-12-2014:
   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
   ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
   ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
   Τ.Α ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ
   Προς: ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
   Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2014
   A.H. : οικ. 50329
   ΘEMΑ: Διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.
   ΣΧΕΤ.: Το υπ’ αριθμ. 276135/8-7-2014 έγγραφο του Δήμου XXX.
   Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, του οποίου είστε αποδέκτης, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και ειδικότερα ως προς το θέμα των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και επανασυνδέσεων αυτών σε σχέση με τις χρεώσεις των δημοτικών τελών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
   Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1, του άρθρου 5 του ν. 3345/2005 «Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση τον ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της Δ.Ε.Η. απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά….».
   Κατά τις διατάξεις αυτές για την απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας ενός ακινήτου απαιτείται η υποβολή, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στον οικείο Ο.Τ.Α, υπεύθυνης δήλωσης του περί μη χρήσης του ακινήτου, καθώς και βεβαίωση της Δ.Ε.Η ότι δεν ηλεκτροδοτείται. Επισημαίνεται ότι η υπεύθυνη δήλωση περί μη χρήσης του ακινήτου δεν μπορεί, κατ’ αρχήν, να αξιολογηθεί από το Δήμο όταν αναφέρεται σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής της σε αυτόν. Συνεπώς η προβλεπόμενη απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ύστερα από την οποία καθίσταται ελέγξιμη από τον ΟΤΑ ή μη χρήση του ακινήτου.
   Νομολογιακά έχει κριθεί ότι η έννοια της μη χρήσης ακινήτων, αναφέρεται σε ακίνητα που είναι κενά και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο (ΣτΕ 3963/2004), αποκλείοντας έτσι τις περιπτώσεις ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι (π.χ. στέγαση μηχανημάτων, οικιακών σκευών, επίπλων κ,λ.π.).
   Συνεπώς ένα ακίνητο δύναται να χρησιμοποιείται για τους ανωτέρω, ενδεικτικά, λόγους ενώ στερείται ηλεκτροδότησης, και ως εκ τούτου καθίσταται άνευ σημασίας ελέγχου κατόπιν αυτοψίας από το Δήμο, με σκοπό τη διακρίβωση χρήσης του ακινήτου για παρελθόντα χρόνο της ημερομηνίας διενέργειας αυτού.
   Ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται (τηλεφωνικά και εγγράφως) προς την υπηρεσία μας για αναδρομικές χρεώσεις τελών, δεδομένου ότι, μη γνωρίζοντας τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 3345/2005, μετά τη διακοπή παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας στα ακίνητα τους δεν προσέρχονται στον οικείο Δήμο να δηλώσουν την εν λόγω διακοπή, για την οποία χορηγείται σχετική βεβαίωση της Δ.Ε.Η., και ταυτόχρονα τη μη χρήση αυτών, ώστε να τύχουν από το τέλος καθαριότητας.
   Στο πλαίσιο των ανωτέρω και προκειμένου, να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, ενόψει και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση αυτών από τις υπηρεσίες σας, ώστε αμέσως μετά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, να προσέρχονται στο Δήμο για δήλωση αυτής, προσκομίζοντας την ανωτέρω σχετική βεβαίωση προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής του τέλους καθαριότητας. Θα ήταν σκόπιμο η εν λόγω ενημέρωση – δυνατότητα απαλλαγής που παρέχεται από το νόμο, να αναγράφεται επί της βεβαίωσης. Επιπλέον, να επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επανασύνδεσης, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή, είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από το Δήμο, ώστε να επιτυγχάνεται η ορθή χρέωση των ανωτέρω τελών και, η ρύθμιση της είσπραξης όλων των συνεισπραττόμένων τελων (ν. 25/1975, ν. 1080/1980, ν. 2130/1993, όπως ισχύουν).
   Τέλος, αναμένοντας τις απόψεις σας επί των ανωτέρω, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
   Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ν. Χατζήεργάτης

   Διαγραφή

  3. και όμως ισχύει το ως άνω σχόλιο (από 29.10.2014) και οι Δήμοι στηρίζονται στο παρακάτω έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.

   Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών Α.Π.: οικ. 50329/19-12-2014:
   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
   ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
   ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
   Τ.Α ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ
   Προς: ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
   Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2014
   A.H. : οικ. 50329
   ΘEMΑ: Διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.
   ΣΧΕΤ.: Το υπ’ αριθμ. 276135/8-7-2014 έγγραφο του Δήμου XXX.
   Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, του οποίου είστε αποδέκτης, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και ειδικότερα ως προς το θέμα των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και επανασυνδέσεων αυτών σε σχέση με τις χρεώσεις των δημοτικών τελών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
   Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1, του άρθρου 5 του ν. 3345/2005 «Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση τον ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της Δ.Ε.Η. απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά….».
   Κατά τις διατάξεις αυτές για την απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας ενός ακινήτου απαιτείται η υποβολή, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στον οικείο Ο.Τ.Α, υπεύθυνης δήλωσης του περί μη χρήσης του ακινήτου, καθώς και βεβαίωση της Δ.Ε.Η ότι δεν ηλεκτροδοτείται. Επισημαίνεται ότι η υπεύθυνη δήλωση περί μη χρήσης του ακινήτου δεν μπορεί, κατ’ αρχήν, να αξιολογηθεί από το Δήμο όταν αναφέρεται σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής της σε αυτόν. Συνεπώς η προβλεπόμενη απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ύστερα από την οποία καθίσταται ελέγξιμη από τον ΟΤΑ ή μη χρήση του ακινήτου.
   Νομολογιακά έχει κριθεί ότι η έννοια της μη χρήσης ακινήτων, αναφέρεται σε ακίνητα που είναι κενά και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο (ΣτΕ 3963/2004), αποκλείοντας έτσι τις περιπτώσεις ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι (π.χ. στέγαση μηχανημάτων, οικιακών σκευών, επίπλων κ,λ.π.).
   Συνεπώς ένα ακίνητο δύναται να χρησιμοποιείται για τους ανωτέρω, ενδεικτικά, λόγους ενώ στερείται ηλεκτροδότησης, και ως εκ τούτου καθίσταται άνευ σημασίας ελέγχου κατόπιν αυτοψίας από το Δήμο, με σκοπό τη διακρίβωση χρήσης του ακινήτου για παρελθόντα χρόνο της ημερομηνίας διενέργειας αυτού.
   Ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται (τηλεφωνικά και εγγράφως) προς την υπηρεσία μας για αναδρομικές χρεώσεις τελών, δεδομένου ότι, μη γνωρίζοντας τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 3345/2005, μετά τη διακοπή παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας στα ακίνητα τους δεν προσέρχονται στον οικείο Δήμο να δηλώσουν την εν λόγω διακοπή, για την οποία χορηγείται σχετική βεβαίωση της Δ.Ε.Η., και ταυτόχρονα τη μη χρήση αυτών, ώστε να τύχουν από το τέλος καθαριότητας.
   Στο πλαίσιο των ανωτέρω και προκειμένου, να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, ενόψει και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση αυτών από τις υπηρεσίες σας, ώστε αμέσως μετά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, να προσέρχονται στο Δήμο για δήλωση αυτής, προσκομίζοντας την ανωτέρω σχετική βεβαίωση προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής του τέλους καθαριότητας. Θα ήταν σκόπιμο η εν λόγω ενημέρωση – δυνατότητα απαλλαγής που παρέχεται από το νόμο, να αναγράφεται επί της βεβαίωσης. Επιπλέον, να επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επανασύνδεσης, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή, είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από το Δήμο, ώστε να επιτυγχάνεται η ορθή χρέωση των ανωτέρω τελών και, η ρύθμιση της είσπραξης όλων των συνεισπραττόμένων τελων (ν. 25/1975, ν. 1080/1980, ν. 2130/1993, όπως ισχύουν).
   Τέλος, αναμένοντας τις απόψεις σας επί των ανωτέρω, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
   Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ν. Χατζήεργάτης

   Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Επιμένω. Από την ανάγνωση του νόμου δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ο κος Χατζηεργάτης-και δεν είναι ο πρώτος- ερμηνεύει τον νόμο όπως τον βολεύει.Ας μην το κουράζουμε άλλο. Ισχύει αυτό που λέω σε όσους μου τηλεφώνησαν. Αν το ποσό που σου καταλογίζουν είναι μικρό-όσο δηλ τα δικαστικά έξοδα σε περίπτωση προσφυγής στην δικαιοσύνη- τότε το πληρώνεις.Σε διαφορετική περίπτωση πας στα δικαστήρια.Το θέμα πρέπει να τεθεί στον συνήγορο του πολίτη από τον σύλλογο ιδιοκτητών. Αλλά οι κύριοι του συλλόγου έχουν πολλές δουλειές και δεν προλαβαίνουν. Αυτά.-

   Διαγραφή
 2. 1. Τα Δημοτικά Τέλη συμφωνήθηκε και ορίστηκε νομοθετικά (απαιτείται η προβολή της νομοθετικής ρύθμισης για να προσδιοριστούν τα κενά) να εισπράττονται με καταχώρησή τους από την ΔΕΚΟ ΔΕΗ στον λογαριασμό πληρωμής της κατανάλωσης ρεύματος. Τα Δημοτικά Τέλη χρεώνονται *ανεξάρτητα αν ηλεκτροδοτείται ή όχι το ακίνητο, κατά συνάφεια ότι δεν έχει σφραγιστεί από αρχή και μπορεί να χρησιμοποιείται και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, π.χ. μέσω αυτόνομης χρήσης υγραερίου για τις ανάγκες του χρήστη.
  Αυτό προβάλλει και την ανάγκη, λέγε υποχρέωση, να γνωστοποιηθεί με Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη στον Δήμο, ότι εκτός του ότι και διέκοψε την ηλεκτροδότηση παραδίδοντας σχετική βεβαίωση του παρόχου ρεύματος, και ότι δεν χρησιμοποιείται, ώστε, αυτός αν ο Δήμος αμφισβητεί να μπορεί να διαγνώσει με τα όργανά του, την χρήση ή την μη χρήση και αντίστοιχα την χρέωση ή την μη χρέωση Δημοτικών Τελών που θα συνεχίζει αδιάκοπα να χρεώνει και θα τα απαιτήσει όταν ζητήσει ο ιδιοκτήτης την Βεβαίωση του Δήμου που θα του ζητήσει ο πάροχος ηλεκτρικού για να του επανασυνδέσει ρεύμα.
  Ο Δήμος για το δικαίωμά του Δημοτικών Τελών που δεν καταβάλλονται ετησίως έστω, ή 5ετίες ή 10ετίες, όταν όπως συμβαίνει σε όλους, ο ανημέρωτος ιδιοκτήτης διακόψει την ηλεκτροδότηση και θεωρεί ότι όλα τέλος, δεν ενδιαφέρεται (ίδιον πταίσμα) ούτε για την είσπραξη που καταχωρεί και διατηρεί ως απαίτηση, ούτε στέλνει σχετική ειδοποίηση π.χ.: Καταχωρήθηκε στον Ταμιακό κατάλογο οφειλή σας Δημοτικών Τελών έτους χχχχ το ποσόν των χχχ.χχχ ευρώ και καλείστε να το εξοφλήσετε. Αν δεν χρησιμοποιείται το ακίνητό σας που διακόψατε την ηλεκτροδότησή του την χχ.χχ.χχχ σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε η ΔΕΗ ή ο πάροχός σας, πρέπει να Υποβάλλεται και σχετική Δήλωση στον Δήμο ότι δεν χρησιμοποιείται από τον ίδιο χρόνο ή από τον χρόνο που πράγματι δεν χρησιμοποιείται για την διακοπή από τότε της χρέωσης Δημοτικών Τελών.

  2. Για την διακοπή της διαφυγής της ανυπαίτιας παράλειψης, του κοστοβόρου στον ιδιοκτήτη σκέλους του πραγματικού όμως δικαιώματος του Δήμου όταν δεν έχει υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση μη χρήσης, απαιτείται η σχετική βεβαία ενημέρωση του ιδιοκτήτη κατά την διακοπή της ηλεκτροδότησης που θεωρεί ο ιδιοκτήτης λογικά και αυτονόητα ως διακοπή και της χρήσης, αφού ενημερώνει η ΔΕΗ ή ο πάροχος τον Δήμο για την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
  Η υποχρέωση σε βεβαία ενημέρωση εισάγεται αυτοδίκαια εξ αντιδιαστολής, (και για να μπορεί να προκύψει στον Δήμο το δικαίωμα διατήρησης της απαίτησης αφού παράλειψε ενώ το εγνώριζε ο ιδιοκτήτης), ως υποχρέωση της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου – ΔΕΔΔΗΕ (επειδή είναι νομοθετημένος, θεσμοθετημένος συγγενής του Δήμου εδώ, εισπράκτορας των Δημοτικών Τελών), ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα με την αποδοχή της Αίτησης Διακοπής Ηλεκτροδότησης, που ταυτίζεται ημερολογιακά και με την διακοπή Καταχώρησης και Είσπραξης Δημοτικών τελών από την ΔΕΗ, με σαφή ερυθρά σημείωση επί της βεβαίωσης διακοπής που χορηγεί για να προσκομιστεί στον Δήμο που να λέει: Η παρούσα Βεβαίωση πρέπει να κατατεθεί στον Δήμο σας, και σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται το ακίνητο μετά την διακοπή του ρεύματος απαιτείται και Υπεύθυνη δήλωση μη χρήσης, δεδομένου ότι μετά την διακοπή έκδοσης λογαριασμού ρεύματος που περιέχει και τα αναλογούντα καταβαλλόμενα Δημοτικά Τέλη, αυτά απαιτούνται αν δεν δηλωθεί μη χρήση, απ ευθείας από τον Δήμο στους ταμιακούς καταλόγους του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι εύκολο να έχουμε αντίγραφο της εγκυκλίου με την οποία εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του 3345/2005 ? Από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, συμπεραίνω ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε το 2012.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.