Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ταμειακό έλλειμμα

Αρχικά, η διαπίστωση ταμειακού ελλείμματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση δεν έχει καταχωρίσει μία ή περισσότερες πραγματικές συναλλαγές στα λογιστικά της βιβλία. Ανάλογα, λοιπόν, με την φύση και την έκταση των συναλλαγών που δεν έχουν καταχωρισθεί, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα του ΚΒΣ που ορίζονται στις παρ. 8 και 10 του άρθρου 5 Ν 2523/1997 (περί ανακριβούς ή μη καταχώρισης στοιχείων, παράλειψης έκδοσης στοιχείου κ.λπ.). Πρακτικά αυτό σημαίνει πρόστιμο
Ισόποσο του ταμειακού ελλείμματος. Πχ
Ύψος ελλείμματος    Πρόστιμο   Συμβιβασμός στο 1/3
 9.000                           9.000                  3.000
12.000                        12.000                 4.000
30.000                        18.000*               6.000
* Άρθρο 5 παρ 10. Οι παρακάτω περιπτώσεις, επίσης, θεωρούνται αυτοτελείς παραβάσεις, για τις οποίες εφαρμόζεται η Βάση Υπολογισμού Νο2 (ΒΑΣ. ΥΠ. 2), όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στις κατ΄ ιδία διατάξεις, με τις οποίες προσδιορίζεται και η τιμή του κατά περίπτωση ισχύοντος συντελεστή βαρύτητας:
α) Όταν η παράβαση αναφέρεται σε μη έκδοση ή σε ανακριβή έκδοση των στοιχείων, που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ. και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής η δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με την αξία της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Θεωρείται απόκρυψη της συναλλαγής και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με τη συνολική της αξία και η περίπτωση διακίνησης αγαθών χωρίς το συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο, που προβλέπεται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της αξίας της συναλλαγής επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζεται από την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2, κατά περίπτωση.
Ειδικά, στις περιπτώσεις που προκύπτει το ύψος της συνολικής αποκρυβείσας αξίας, χωρίς να προσδιορίζεται το πλήθος των συναλλαγών ως και η αξία μιας εκάστης ξεχωριστά, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της συναλλαγής, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το δεκαπενταπλάσιο της ΒΑΣ. ΥΠ.1, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο υπόχρεος τηρεί βιβλίο αγορών, οπότε το ανωτέρω πρόστιμο επιβάλλεται μειωμένο κατά πενήντα τοις εκατό (50%).

Επιπλέον, η ύπαρξη ταμειακού ελλείμματος μπορεί να αποτελέσει λόγο ανεπάρκειας ή ανακρίβειας των βιβλίων της επιχείρησης βάσει των διατάξεων του άρθρου 30 του ΚΒΣ, οδηγώντας σε προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος με εξωλογιστικό τρόπο (άρθρο 32 του ΚΦΕ). Ωστόσο, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, η ανεπάρκεια των λογιστικών βιβλίων θα πρέπει να οφείλεται, εκτός των άλλων, και σε αδυναμία διενέργειας ελεγκτικών επαληθεύσεων για οικονομικά μεγέθη μεγάλης έκτασης σε σχέση με τα μεγέθη των βιβλίων και των στοιχείων και να είναι αιτιολογημένη (παρ. 3). Μεγάλης έκτασης οικονομικά μεγέθη θεωρούνται εκείνα που υπολογίζονται ως ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων και υπερβαίνουν τα όρια που ορίζονται στην παρ. 7 του άρθρου 30 του ΚΒΣ, δηλαδή ποσοστό 3% και για αξία μικρότερη ή ίση των 30.000 ευρώ, για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 1.500.000 ευρώ και ποσοστό 2% και για αξία μικρότερη ή ίση των 200.000, για ακαθάριστα έσοδα άνω του 1.500.000 ευρώ. Η υπέρβαση των ως άνω ορίων, θεωρείται ότι επηρεάζει το κύρος των βιβλίων.

2 σχόλια:

  1. Διαφωνώ οτι το προστιμο ειναι ισόποσο. Ο ΚΒΣ ορίζει ρητά ποτε επιβαλεται ισόποσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι θέμα ερμημείας του νόμου.Για ξαναδιάβασε αυτό που εχω με κόκκινα γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.