Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Παραγραφή χρηματικών αξιώσεων σε βάρος του Δημοσίου


M ε τις δικαστικές αποφάσεις- σταθμό 1/2005 του Ειδικού Δικαστηρίου και του ΣτΕ 3428/2006 κρίνονται αντισυνταγματικές πλέον οι διατάξεις που εδώ και 35 χρόνια προβλέπουν την ευνοϊκή και προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου (πρβλ. Ν.Δ 321/69 και ν. 2362/95), ορίζοντας ότι οι χρηματικές αξιώσεις των πολιτών σε βάρος του Δημοσίου παραγράφονται με την πάροδο διετίας- τριετίας από τη γένεση τους, έστω και αν οι απαιτήσεις τους στηρίζονται σε παράνομη συμπεριφορά του Δημοσίου ή σε αδικαιολόγητο πλουτισμό του.
Το προνομιακό αυτό υπέρ του Δημοσίου καθεστώς παραβιάζει το Σύνταγμα, πρβλ. άρθρο 4§1 και 20§1 ως αντικείμενο στην αρχή της δικονομικής ισότητας των διαδίκων και της ίσης  μεταxειρίσεως αλλά και στις διεθνείς συνθήκες, γιατί, την ίδια στιγμή, τα ίδια νομοθετήματα προβλέπουν ότι οι χρηματικές απαιτήσεις του Δημοσίου (μαζί με τα πρόστιμα) απέναντι στους πολίτες παραγράφονται μετά από πενταετία, δηλαδή μετά από πολύ μεγαλύτερο διάστημα πρβλ. σχετική απόφαση ΣτΕ 3269/2001.
Ύστερα απ' αυτά οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση του Δημοσίου είναι αντισυνταγματικές και ανίσχυρες και για να αποκατασταθεί η δικονομική ισότητα θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι πενταετής και η παραγραφή των οικονομικών αξιώσεων που έχουν και οι πολίτες έναντι του Δημοσίου πρβλ. ΣτΕ 1476/2004 Ολομέλειας, 2807/2002, 1506/2005 ΓΝΣ Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου.ad.Hoc Ήδη δημοσιεύθηκαν αρκετές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείου) 1/2005 και ΣτΕ 3428/2006 οι οποίες έχουν εκδικάσει με σοβαρή πλειοψηφία επί αναλόγων υποθέσεων κατά του προνομίου του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών.

Πηγή:Tα φορολογικά μας δικαιώματα,του Μαντζάνα Παναγιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.