Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μόνη ελπίδα ο ιδιωτικός τομέας

Tου Γιώργου Κύρτσου
από την City Press 15-03-2011

Για να βγούμε από τη μαύρη διαχειριστική τρύπα στην οποία μας έριξαν η πολιτική κακοδιαχείριση τετραετιών, τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή και η πολιτική του μνημονίου, πρέπει να στηριχθούμε στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Μόνο αυτός παράγει εισόδημα και πλούτο και μόνο αυτός μπορεί να ανοιχθεί στη διεθνή αγορά για να βρει τα χρήματα με τα οποία θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το υπέρογκο δημόσιο χρέος.


Μείωση κόστους

Για να γίνει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας περισσότερο ανταγωνιστικός, είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε τη μείωση του κόστους.

Πρώτον, επιβάλλεται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Υπάρχει σχετική πρόνοια στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η κ. Μέρκελ, είναι δύσκολο, όμως, να πειστούν οι εκπρόσωποι της τρόικας ότι είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τη μείωση του μη μισθολογικού, ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων με την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξει σταδιακή μείωση του ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων που είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η ΝΔ ζητεί πιο τολμηρά βήματα και προτείνει την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεύτερον, χρειάζεται η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτικών φόρων, ιδιαίτερα του ΦΠΑ. Το μνημόνιο στηρίζεται στη διαρκή αύξηση της φορολογίας της κατανάλωσης και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε παραγωγικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να πατάξει την προκλητική φοροδιαφυγή και απλώς επιβαρύνει με την πολιτική της όσους συνεπείς φορολογούμενους απέμειναν. Η πρόταση της ηγεσίας της ΝΔ για μείωση της φορολογίας της κατανάλωσης και της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων είναι απόλυτα ρεαλιστική και πρέπει να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, εάν, φυσικά, έχει μια στοιχειώδη αυτονομία έναντι των «καθοδηγητών» της τρόικας.

Οι μισθοί

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, της φορολογίας της κατανάλωσης και των κερδών των επιχειρήσεων και να βρει τρόπο περιορισμού και του κόστους χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να τεθεί το μεγάλο θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, που είναι και αυτό αναγκαίο για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την προώθησή μας στις ξένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών, προκειμένου να αποκτήσουμε τα οικονομικά μέσα για τη διαχείριση του χρέους. Μέχρι σήμερα το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται σαν ταμπού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων να οδηγεί σε «λουκέτα» και επικίνδυνα δυναμική αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.