Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η τοκογλυφία είναι πάντα εδώ

Απο την Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν «ταΐσει» τις τράπεζες με δεκάδες δισ. ευρώ, από χρήματα του ελληνικού λαού, υποτίθεται για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία... Να δίνουν δηλαδή οι τράπεζες δάνεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή και η καταναλωτική ζήτηση.
Ουδέν ψευδέστερον. Πρώτ' απ' όλα, οι τράπεζες δανείζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και διαπλέκονται μαζί τους, απ' αυτές βγάζουν τα μεγάλα και μακροπρόθεσμα κέρδη. Βεβαίως, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μεταξύ Οκτώβρη 2010 και Δεκέμβρη 2010, μέσα σε δύο δηλαδή μήνες, τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούν δάνεια στις μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αυξήθηκαν έως και 6%, από 5,94% τον Οκτώβρη σε 6,32% το Δεκέμβρη. Και μπορεί η αύξηση αυτή να φαίνεται μικρή, ωστόσο στη σημερινή εποχή της κρίσης, που οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, μια αύξηση των εξόδων τους για εξυπηρέτηση δανείων κατά 6%, είναι απαγορευτική για την περαιτέρω λειτουργία τους. Η πραγματικότητα είναι, ότι οι τράπεζες, συνεχίζουν να μη χορηγούν δάνεια και σε μεγάλους και σε μικρούς, και για να τα κάνουν αποτρεπτικά αυξάνουν τα επιτόκια. Γιατί σε συνθήκες κρίσης η δανειοδότηση είναι επισφαλής όχι μόνο για τα κέρδη τους, αλλά και για το ίδιο το κεφάλαιό τους, δηλαδή κινδυνεύουν να χάσουν. Οσο για τα καταναλωτικά δάνεια, συνεχίζουν να τα χορηγούν με τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 14,5%.

Κοντολογίς, ο πακτωλός των δεκάδων δισεκατομμυρίων δόθηκε στις τράπεζες για να σωθούν οι ίδιες ενισχύοντας τη ρευστότητά τους που επίσης κινδυνεύει από δάνεια σε επισφαλείς επιχειρήσεις, σε τοξικά ομόλογα και λόγω διαχείρισης κρατικών χρεών, αλλά και για να είναι έτοιμες να συμβάλλουν στη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου, δανειοδοτώντας, αν και όταν εξέλθει από την κρίση ο καπιταλισμός. Αλλωστε, οι τράπεζες είναι η καρδιά του κεφαλαίου και χρειάζεται να τονώνονται στις συνθήκες κρίσης, αφού και γι' αυτές θα υπάρξει καταστροφή μέρους του κεφαλαίου, ακριβώς λόγω κινδύνων από «τοξικά» ή τα λεγόμενα πιγκς όπως τα λένε οι ίδιες.

http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=13/2/2011&id=13083&columnId=81

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.