Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

H ομπρέλα του Ευρώ στην καταιγίδα της Κρίσης...

Aρθρο: Του Ηλία Καραβόλια

Καλό είναι τούτες τις δύσκολες εποχές, να ξαναδιαβάζουμε
 νόμους της οικονομικής θεωρίας που θεωρώ οτι μαςεπιβάλλεται σήμερα-περισσότερο παρά ποτέ - να τους σεβόμαστε !
Οταν έχεις δανειστεί σε '' σκληρό '' νόμισμα και το υιοθετείς και στις συναλλαγές σου ( κράτος και ιδιώτες ) και όταν με αυτό το σκληρό νόμισμα ( ευρώ) δημιουργείς ελλείμματα
 και σαν χώρα παράγεις...αέρα και δημόσιες υπηρεσίες, θνησιγενείς στον ιδιωτικό τομέα βραχύβιες επιχειρήσεις ανευ καινοτομικού περιεχομένου, τότε οι ομολογιούχοι πιστωτές σου είναι οι πρώτοι που θα επεδίωκαν να πληρωθούν σε αυτό το νόμισμα που ....συμφώνησαν, κάνοντας και το εξής απλό και εύκολο αν επιστρέψουμε στην δραχμή : να υποτιμήσουν την νέα ισοτιμία δραχμής/ευρώ!

Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τί σημαίνει ανοχύρωτη -νομισματικά -χώρα απέναντι σε κερδοσκόπους , ας μελετήσει
α) το ιστορικό της υποτίμησης της αγγλικής στερλίνας απο τον Soros σε μια εβδομάδα , το 1992 και την ύφεση της ισχυρής μέχρι τότε βρετανικής οικονομίας για 4 χρόνια
β) την σχετική σταθερότητα χωρών που έχουν δικό τους μεν νόμισμα αλλά συναλλάσονται με κλειδωμένη ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ (πχ Βουλγαρία) και αυτών που άφησαν ελεύθερη την ισοτιμία του νομίσματος τους( πχ Ρουμανία).
Το αν ευημερούν χώρες, μή συνδεόμενες με το ευρώ αυτή την στιγμή ή το αν έπρεπε ή οχι να τεθεί το ευρώ σε κυκλοφορία για χαμηλής ανταγωνιστικότητας κρατικοδίαιτες οικονομίες σαν την Ελλάδα, είναι άλλο πράγμα απο το θέμα που αναλύουμε και αφορά τις πιθανότητες εγκατάλειψης του ευρώ.
Έχουμε μια ασπίδα προστασίας στα εισοδήματα και στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών μας, άσχετα αν εμείς δεν γεννάμε εισοδήματα ή δεν παράγουμε δικά μας αγαθά και παράλληλα αισχροκερδούν κάποιοι , επιβάλλοντας ατιμώρητοι την ακρίβεια στην καθημερινότητα του Έλληνα.
Να αναλογιστούμε τί θα συμβεί ,αν αποκτήσουμε την δραχμή, σήμερα, στην κατάσταση που είμαστε , με το πετρέλαιο να έχει 100 δολλάρια το βαρέλι και την ισοτιμία ευρώ δολλαρίου 1,30 όταν εμείς είχαμε κλειδώσει στις 340,75 δρχ/ευρώ και τότε το πετρέλαιο είχε 35 δολλάρια το βαρέλι !
Να σοβαρευτούμε και γρήγορα να κατανοήσουμε οτι αφού μπήκαμε - κακώς και άτεχνα - στο ευρώ , η λύση δεν είναι η έξοδος !Η ανίσχυρη ελληνική οικονομία και η ασθενής δραχμούλα που θα προκύψει, θα γίνουν σε μια βδομάδα, ίσως σε ...ώρες ,αντικέιμενο κερδοσκοπίας και τότε η χώρα θα βουλιάξει σε μακροχρόνια ....φτώχεια, όχι ύφεση !
Οι ακαδημαικοί Έλληνες του Λονδίνου που τα προτείνουν αυτά και δημιουργούν και κίνημα για την έξοδο απο το ευρώ ( καθώς και για στάση πληρωμών ) πληρώνονται τους μισθούς τους σε λίρες Αγλλίας , οπότε είναι στην ίδια.... μοίρα με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες εφοπλιστές , βιομήχανους και τραπεζίτες που έσπρωξαν τα λεφτά και τις περιουσίες τους , τα τελευταία χρόνια , στην Ελβετία , στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο και στο Λονδίνο !
Πόσο αριστερό και κοινωνικό μπορεί να είναι αυτό το ..κίνημα που θα οδηγήσει στην ανέχεια τους έλληνες μικροκαταθέτες και δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ευρώ ? Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε οτι...κρατικοποιήσεις τραπεζων και βιομηχανιών ( που δεν έχουμε εν τω μεταξύ) είναι αστείες και ουτοπικές φαντασιώσεις ?Πώς ,ποιοί και με ποιό τρόπο ( με...σοβιέτ??) κρατικοί λειτουργοί θα μανατζάρουν τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις ? Πώς θα παράγει η τρύπια ,χρεωμένη και ανίκανη μηχανή που λέγεται Κράτος , αγαθά και υπηρεσίες ,ώστε να ανέλθει το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας? Δηλαδή,θα δίνουμε τα μέσα παραγωγής στον.... λαό , μέσω των πολιτικών αντιπροσώπων του? .Αστεία πράγματα, ανάξια σχολιασμού...
Η χώρα δεν μπορεί να κρατήσει σήμερα μια ισόρροπημένη σχέση νομίσματος/οικονομίας, επειδή δεν έχει ισόρροπη ανάπτυξη και επειδή το νόμισμα αυτό θα αντιπροσωπεύει υπερχρεωμένο κράτος και ιδιωτικό τομέα, ύφεση και διεθνή απομόνωση ! Είμαστε θύματα της σκληρής γερμανικής υπεροχής στην οικογένεια του ευρώ, επειδή είμαστε ανίκανοι να παράγουμε αποδοτικά και καινοτόμα προιόντα ή υπηρεσίες , στην ευρωζώνη ! Αν οι Γερμανοί αποκτήσουν ξανά το ισχυρό μάρκο τους ή οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί επανέλθουν στα εθνικά τους νομίσματα, έχουν τα φόντα -παρά την επίσης κακή δική τους εικόνα σήμερα - να ...παράγουν προιόντα και υπηρεσίες, να ισχυροποιήσουν το νόμισμα τους, να δανείζονται απο τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα που αντιστοιχούν σε νόμισμα παραγωγής , σε ένα νόμισμα -αντίκρισμα βιομηχανικής ,εμπορικής οικονομίας.
Η νέα δραχμή, σαν νόμισμα έκδοσης ομολόγων, δανείων, επενδύτικών χρεογράφων, σε τί ακριβώς θα αντιστοιχεί? Στον ΟΣΕ, στις ΔΕΚΟ ή στις σχεδόν ανίσχυρες εγχώριες ελληνικες βιομηχανίες ?
Όταν βρέχει, κρατάμε ομπρέλα , είτε είμαστε γυμνοί, είτε φοράμε ρούχα...Και αυτή την στιγμή της ελληνικής ιστορίας, είμαστε γυμνοί αλλά τουλάχιστον κρατάμε την ομπρέλα του ευρώ ! Ας μην την πετάξουμε και αυτή...

Πηγή:Moneygate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.