Για τα ερωτήματά σας προτιμήστε την αποστολή email (simvoulatoras@gmail.com) ή την συμπλήρωση της φόρμας με τον τίτλο «Ρωτήστε μας» που υπάρχει κάτω ακριβώς από τον τίτλο του ιστολογίου. Ελάχιστη αμοιβή 25 ευρώ +Φπα 24%. Ελάχιστη αμοιβή για ραντεβού 50 ευρώ +Φπα 24%.



Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Tα Οικονομικά της απάτης.

Απόσπασμα από το βιβλίο του John K.Galbraith,"Tα οικονομικά της αθώας απάτης",εκδόσεις Λιβάνη.


".....Καθώς η ισχύς πάνω στις καινοτομίες,την παραγωγή και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών πέρασε στον παραγωγό και αφαιρέθηκε από τον καταναλωτή,έτσι τα κοινωνικά επιτεύγματα μετριούνται με τη συνολική παραγωγή.Η οικονομική και γενικότερα κοινωνική πρόοδος μετριέται από την αύξηση της συνολικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών-στις ΗΠΑ αυτό λέγεται Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν(ΑΕΠ).
Αναμφισβήτητα υπάρχουν σημαντικά οφέλη από το αυξανόμενο ΑΕΠ,όπως αύξηση στο εισόδημα,στην απασχόληση καθώς και στα αγαθά και τις υπηρεσίες που διατηρούν και προάγουν τη ζωή και τις αποδεκτές απολαύσεις της.Ωστόσο,από το μέγεθος και τη σύνθεση του ΑΕΠ ανακύπτουν και οι πλέον διαδεδομένες κοινωνικά μορφές απάτης.Η σύνθεση του ΑΕΠ δεν καθορίζεται από το ευρύτερο κοινό,αλλά από εκείνους που παράγουν τις συνιστώσες του.Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό,το αποτέλεσμα της ικανότητας και του χαρίσματος του οικονομικού κόσμου και των οικονομολόγων του στο να πείθουν.Πώς μεταβάλλεται το ΑΕΠ;Το ύψος του και το περιεχόμενό του επιβάλλονται σε μεγάλο βαθμό από τους παραγωγούς.Μια καλή επίδοση μετριέται από την παραγωγή υλικών αγαθών και υπηρεσιών.Δεν μετριέται με την παιδεία ή τη λογοτεχνία ή τις τέχνες,αλλά με την παραγωγή αυτοκινήτων και οχημάτων.
Αυτό είναι κατά συνέπεια το σύγχρονο μέτρο των οικονομικών και κατά συνέπεια των κοινωνικών επιτευγμάτων.
Το καλύτερο τμήμα του ανθρώπινου παρελθόντος είναι τα καλλιτεχνικά,λογοτεχνικά,θρησκευτικά και επιστημονικά επιτεύγματα,τα οποία προήλθαν από κοινωνίες στις οποίες αποτελούσαν μέτρο της επιτυχίας.
Η τέχνη της Φλωρεντίας,το θαυμαστό πολιτικό δημιούργημα που ονομάζεται Βενετία,ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ,ο Ρίτσαρντ Βάγκνερ και ο Κάρολος Δαρβίνος προέρχονταν από κοινωνίες με πολύ χαμηλό ΑΕΠ.Η καλοτυχία τους οφειλόταν στο ότι ήταν ελεύθερες από τους περιορισμούς της όποιας ικανότητας πωλήσεων και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Στη σημερινή εποχή,μονάχα στις προστατευμένες πολιτιστικές,καλλιτεχνικές,μορφωτικές και επιστημονικές πτυχές της ζωής υπάρχουν συγκριτικά πιο απαιτητικά κριτήρια για τα ανθρώπινα επιτεύγματα,απ’ό,τι το χρήμα.
Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτο.Καλλιεργούμε και τιμούμε τις τέχνες,τις επιστήμες και τη συμβολή τους στην κοινωνία,καθώς και στις ποικίλες αξίες και απολαύσεις της ζωής.Η μεγαλύτερη απάτη βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στη μέτρηση της κοινωνικής προόδου με βάση τον όγκο της παραγωγής,που επηρεάζεται από τον παραγωγό,στην αύξηση του ΑΕΠ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Διαχειριστής δεν υποχρεούται σε απαντήσεις επί των σχολίων. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα δίδονται έναντι αμοιβής, όπως αναφέρεται σχετικά στο πάνω μέρος του ιστολογίου στο κουτάκι με το τίτλο ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.